onsdag 6 april 2011

Unga nöjda med sexuella erfarenheter, användningen av kondom oroväckande låg


Igår på en presskonferens på Världskulturmuseet i Göteborg presenterades resultaten från en omfattande studie (Ung KAB 09) om ungas sexuella hälsa, kunskaper och attityder. Undersökningen är genomförd av Göteborgs Universitet i samarbete med Smittskyddsinstitutet och omfattar över 15 000 ungdomar. Det är den största studien i sitt slag i Sverige.

Undersökningen visar att unga är i genomsnitt 16 år, och nyktra, vid den sexuella debuten som sker med någon de känner sedan tidigare. Men vid bara hälften av samlagen med nya eller tillfälliga partners används kondom.

Det här tycker vi är mycket intressant dock oroväckande läsning! På Angereds Närsjukhus arbetar vi för att minska andelen sexuellt överförbara sjukdomar och ofrivilliga graviditeter. Rapporten bekräftar att vårt arbete är viktigt. Just nu ligger vi i startgroparna med att starta upp en ungdomsmottagning i Angered (redan igång, i full drift årsskiftet 2011-2012) och tillsammans med mottagningen kommer vi att lansera nya tjänster och initiativ som ligger i linje med våra folkhälsomål.Hälsning,
Mette Ludvigsson, kommunikatör

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar