fredag 25 maj 2012

Guldskalpellen 2012 till "Ta med en vän"

Angereds Närsjukhus är som tidigare meddelats stolta över att kampanjen "Ta med en vän" för ökad cellprovstagning bland kvinnor i Nordost tilldelats det prestigefyllda priset Guldskalpellen 2012 av nyhetstidningen Dagens Medicin. Idag fick projektledarna Malena Lau och Erik Olsson ta emot priset i Folkets hus i Hammarkullen från Socialminister Göran Hägglunds hand.
– Det är fantastiskt det ni gör för att höja lägstanivån i detta område, för vad det ytterst handlar om är skillnaden mellan liv och död, sade Göran Hägglund.

Både Malena Lau och Erik Olsson framhöll att lika stor del av priset har doulor, barnmorskor och all övrig personal verksamma inom olika myndigheter och instanser som på olika sätt har varit med och stöttat projektet till framgång.

Så ett stort tack till er alla!Fler än Socialministern var på plats i Hammarsalen för att rosa och uppmärksamma kampanjen. Helén Eliasson (S), ordförande för regionens hälso- och sjukvårdsutskott höll tacktal, liksom Maria Prigorowsky, projektledare för screeningprojektet Tidig upptäckt vid SKL, som noga följt och inspirerats av projektet.

Maja Florin, Utvecklingschef på Dagens medicin, var med och delade ut priset för sjunde året.
– Det här är en av de viktigaste sakerna vi gör. Det pågår ett imponerande arbete ute i sjukvården, sade hon.
Med Maja Florin på scen var Peter Friberg, professor och ordförande i Svenska Läkaresällskapet, som leder den jury som utser Guldskalpellen.

Björn Strander, överläkare och gynekolog på Regionalt Cancercentrum Väst, gav därefter olika fakta om livmoderhalcancer och den kraftiga nedgången av upptäckt livmoderhalscancer bland den kvinnliga befolkningen i Sverige sedan cellprovstagning infördes under 1960-talet.

Glädjande nog har mätning visat på ökad cellprovstagningsbesök i Angered, Gunnarred och Bergsjön – områden som länge har legat på den lägsta nivån i landet.
– Detta är en ökning som helt kan tillskrivas projektet. Det skulle annars ha tagit flera år att åstadkomma denna förändring, konstaterade Björn Strander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar