torsdag 3 mars 2011

Nylärd ögonbottenfotograf

Jag har fått en ny arbetsuppgift! Det är alltid intressant att lära sig något nytt i vardagen och jag har ju alltid tyckt att det är roligt att fotografera!

Jag tänkte i mitt stilla sinne efter första dagens bredvidgång ”hur ska jag kunna lära mig det här”. Men allt går, bara man får träna och har just tålamod. Koncentration, precision och tålamod är ledorden för ett lyckat ögonbottenfotografi. Efter en tids upplärning jämte min rutinerade kollega Camilla har jag numera en egen mottagning där jag tar emot diabetespatienter för ögonbottenfotografering.

Ögonbottenfotografering görs för att upptäcka förändringar på blodkärlen i patienternas ögon. Hur går detta till kanske någon undrar? Jo, patienten kommer till mottagningen för att få information om dagens undersökning. Patienten droppas med en ögondroppe i varje öga för att pupillen skall vidga sig. Efter en halvtimmas väntan skall man kunna fotografera ögonbotten. Patienten får sätta sig i en ögonstol och sedan är det dags att knäppa av fyra bilder. Två rakt framifrån och två där patienten tittar åt sidan för att få med synnerven och ögats blodkärl. Bilderna skickas efter detta till Mölndals sjukhus (som hör till Sahlgrenska Universitetssjukhus) för bedömning. Svaret på undersökningen får patienten cirka 3 veckor efter att undersökningen är gjord.

Jag ser det som väldigt positivt att få utvecklas i min roll som undersköterska, att få nya utvecklande arbetsuppgifter. Det är stimulerande för mig personligen samtidigt som det ökar tillgängligheten för patienterna då vi är flera som kan utföra denna undersökning. Så ser alltså min vardag ut två halvdagar i veckan.

Hälsningar, Titti Larsson från Vuxenspecialistcentrum

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar