tisdag 27 mars 2012

Språkhjälp på surfplatta

Kroppsspråk och skolengelska i all ära, ibland ställer språkbarriärer till problem i patientmötet. Under tisdagseftermiddagen fick personal på den administrativa enheten chansen att bekanta sig med surfplattor under ledning av informationschef Freja Bramsen.

Genom programmet Google Translate går det att översätta ord och fraser från svenska till ett femtiotal språk. Dessutom går det att få allt uppläst på respektive språk.

– Plattorna kan till exempel användas i situationer där folk inte har beställt någon tolk, förklarade Freja Bramsen under mötet.

Förutom översättningsprogrammet har plattorna andra praktiska funktioner till hjälp för patienten, såsom länk till hemsida, vårdkontakter, gatuvyer och kartor. Plattan kan även fyllas med enkel information på olika språk om exempelvis regler för frikort.

Möjligheterna med surfplattan är många. Under mötet föreslogs bland annat en egenremiss-app. Plattan har även anteckningsmöjligheter, men den som inväntar det papperslösa samhället lär nog få vänta ett bra tag till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar