tisdag 15 september 2009

Ny ögonbottenkamera i Nordost minskar årslånga köer för diabetiker

Torsdag den 10 september, invigs den nya ögonbottenkameran på Angereds Närsjukhus. Med den blir det möjligt att upptäcka diabetespatienter som riskerar blindhet. Enligt Socialstyrelsen skall sådana undersökningar utföras vartannat år. I Göteborg är kön för dessa undersökningar betydligt längre än två år. Med den nya ögonbottenkameran kommer väntetiden till ögonbottenundersökningar att minska rejält.

Diabetes är den vanligaste orsaken till blindhet i världen. Socialstyrelsen har därför bestämt att diabetespatienter ska genomföra en ögonbottenundersökning vartannat år. Den genomförs med en sk ögonbottenkamera som upptäcker kärlförändringar i näthinnan. Om förändringarna inte upptäcks och behandlas kan patienten på kort tid bli blind.

I Göteborg finns det 23 000 diabetespatienter. Kön för en ögonbottenundersökning i Göteborgsområdet är på vissa håll upp till flera år lång. På Angereds Närsjukhus räknar man inledningsvis med att kunna ta genomföra 1000 undersökningar årligen, något som kommer att reducera kön avsevärt.

Den nya ögonbottenkameran på Medicinmottagningens diabetesenhet startas genom ett samarbete med Ögonkliniken på SU Mölndal. En gemensam server gör att bilderna från Angereds Närsjukhus kan bedömas på distans av ögonläkare på SU Mölndal.

- Det känns oerhört viktigt för oss att kunna erbjuda våra diabetespatienter ögonbottenundersökningar, säger Ann Ekberg-Jansson som verksamhetschef på Angereds Närsjukhus Medicinmottagning. Samarbetet är dessutom ett bra exempel på hur utvecklade arbetsformer inom vården kan gynna patienten, fortsätter hon.
För ytterligare information kontakta:


Freja Bramsen
Informationschef
Angereds Närsjukhus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar