Bild 1: Malena Lau inför delatagarna i avslutningsseminariet i Folkets Hus Hammarkullen.
Bild 2: Doulorna berättar om sitt arbete med cellprovbussen och hembesök.
Bild 3: Björn Strander berättade om det forsatta arbetet för att minska livmoderhalscancerfall.
Det ettåriga projektet "Ta med en vän", som syftar till att öka cellprovtagningar i livmoderhalsen bland kvinnor i nordöstra Göteborg, avslutades 31 mars. I fredags hölls ett avslutningsseminarium på Folkets Hus Hammarkullen för att visa upp resultat och erfarenheter som kommit ut av projektet.
Helen Eliasson, ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott inledde seminariet, varefter projektledarna Malena Lau från Angereds Närsjukhus och Erik Olsson från Kunskapscentrum för Jämlik Vård berättade om insatserna som gjorts inom "Ta med en vän"-projektet och vad resultatet blev. Glädjande siffror visar att andelen cellprov i Nordost har ökat med 42 procent jämfört med mätning från förra året.
Barnmorska Sara Hegen och våra ovärderliga doulor berättade om sina erfarenheter och arbete kring cellprovsbussen. Björn Strander, gynekolog och regional processägare för cervixcancerprevention, gav därefter sin syn på det fortsatta arbetet med att få fler kvinnor att ta cellprov.
Organisationen Ung cancer premiärvisade kortfilmen "Finns det någon ursäkt?" som i tre olika versioner på tre språk – svenska, arabiska och somaliska – vill uppmana kvinnor att gå på cellprovtagning. Se filmerna – och sprid dem till nära och kära!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar