tisdag 30 augusti 2011

Kan det bli så här?















I fredags pratade jag inför kollegor från andra landsting om vårt arbete med tillgänlig kommunikation. För att åskådliggöra vår vision målade jag upp en liten framtidsbild.


Kanske kommer det bli så här bra när allt är klart!



Det är tidig tisdag i Angered Centrum. Jag är där med min son och syster. Vi kliver av spårvagnen och går fram till det nya Närsjukhuset. Det är fint, grönt, ljust och välkomnande.

När vi kommer in möts jag av vänliga värdinnor som frågar om de kan hjälpa till. En av dem talar vårt språk.

Jag berättar att jag haft besvär i lungorna en tid. Att vi har skickat in en egenremiss via nätet och idag fått tid på sjukhuset.

Värdinnan hjälper mig att checka in elektroniskt. Värdinnan berättar att jag kommer att ta flera prover, spirometri och röntgen. De vill göra så mycket som möjligt nu när vi ändå är på plats.
- Vi vet, säger min son, som redan varit inne på nätet och tittat på min journal.

Värdinnan märker att jag ser dåligt, så jag får en GPS navigator som hjälper mig att hitta fram till provtagningen som är första anhalten. I väntrummen visas filmer, information och material kring olika sjukdomar. Många finns på mitt språk, även filmerna om man har hörlurar.

På lab och röntgen finns ingen tolk. Personalen har instruktionsfilmer som beskriver hur undersökningen går till. Om man vill ställa frågor finns det läsplattor som gör vi kan kommunicera med varandra trots att vi egentligen inte talar samma språk.


[Tillbaka tre veckor senare för att få svar på mina prover... ]

Tur att jag fick påminnelse om läkarbesöket via sms imorse. Var nära att glömma. Idag är jag tillbaka igen för att träffa läkare. Min syster och hennes man är med mig.

Vi får träffa en specialistläkare som tittat på mina prover. Rummet är stort med ett runt bord där vi alla får plats. Han visar på en dataskärm hur proverna ser ut och förklarar. Han verkar kunnig, lyssnar och förstår mig. Vi har ganska gott om tid. En tolk från en annan del av landet översätter via videosamtal. Skönt eftersom jag känner många tolkar i området.

Läkaren berättar att jag fått KOL, en sjukdom som gör att lungfunktionen försämras. Vi ställer frågor och doktorn svarar. Han frågar också om mina levnadsvanor bland annat om jag röker, jag svarar ja.

Sen får vi träffa en specialistsjuksköterska som berättar att vi kommer att inleda behandling. Jag får välja, antingen på sjukhuset eller i hemmet. Jag väljer hemma och skrivs in i deras mobila team. En sjuksköterska kommer att komma hem till mig istället för att gå till sjukhuset.

Hon berättar också att jag kan göra mycket själv. En av de viktigaste delarna är att sluta röka. Jag skrivs in i en rökavvänjningsgrupp direkt. Hon kommer att leda den med tolk på mitt språk.

Sen finns det olika övningar som är bra att göra. Antingen kan jag öva hemma eller komma på några av deras pass.

Hon märker att vi är ledsna och berättar att det finns ett nätverk med patienter och anhöriga i området som har samma diagnos. De brukar träffas ibland, både på nätet och IRL. Om jag vill kan jag få kontakt med dem.

Jag är klar, går tillbaka till receptionen, checkar ut och åker sedan hem igen. Jag gillar inte sjukhus, men det här var ganska ok.





Hälsningar Freja Bramsen, Informationschef








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar