God Jul!

Personalen på Angereds Närsjukhus bloggar om utveckling av närsjukvård i en mångkulturell storstadsmiljö
Mitt första halvår på Angereds Närsjukhus har varit roligt, intressant och intensivt. Det har varit fyllt av möten. Möten med olika medarbetare inom Angereds Närsjukhus, som visar professionalitet och engagemang i patientarbetet och i utvecklingen av vården. Men också möten med människor som finns i olika sammanhang utanför sjukhuset. Det är verkligen roligt att det finns ett sådant intresse för utvecklingen av vården och Angereds Närsjukhus.
Jag har lärt mig mycket och börjar så sakteliga få lite större grepp om verksamheten. Men det finns mycket kvar att lära och förstå.
Nu är det snart ett nytt år, 2010. Nya ANS, det nya sjukhuset, är självklart ett område som vi kommer att ha fokus på och arbeta vidare med under 2010. Men det är också viktigt att arbetet med att ständigt utveckla vår nuvarande verksamhet och vårt bemötande fortsätter och prioriteras. Att hela tiden se möjligheter och ha en vilja att förbättra är viktigt för mig.
Jag vill önska alla våra blogg-läsare en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR.
Vänliga hälsningar
Marina Olsson
Här ligger flera av våra mottagningar i väntan på den nya sjukhusbyggnaden.
När ANS hade cirka fem anställda flyttade dessa in i projektkontoret på Angereds Torg 14. Det var sommaren 2007. Man lyckades köpa möbler billigt av bostadsbolaget Poseidon. Det jagades tillfälliga lokaler; baracker, paviljonger med mera, i Angereds centrum, parallellt med ett aktivt rekryterande av personal.
Det som tog allra mest energi och tid under 2007 och delar av 2008 var utan tvekan lokalfrågan som till sist blev som en fars. Utlovade lokaler blev inte lediga i tid, nyanställda ANS-medarbetare satt nästan i knäet på varandra och öppnandet av vissa verksamheter fick skjutas fram. Till sist grep dock regionpolitikerna in och såg till att några av SU:s lokaler i centrum kunde frigöras enligt avtal. Då fick vi lokalerna på Triörgatan.
I dessa lokaler flyttade neurologipediverksamheten in och så småningom kom fler verksamheter till. I dagsläget ligger Smärtcentrum, Medicinmottagningen, Neurologopedimottagningen och vår labverksamhet i dessa lokaler.
Angereds Närsjukhus agerade pilotprojekt i Västra Götalandsregionens nya skyltprogram och här ser vi resultatet av det.
Det här var åttonde delen av följetongen om Angereds Närsjukhus uppbyggnad.
Ulla Fransson, personalchef, Angereds Närsjukhus
Det här var del 7 av 20 i vår följetong om hur ANS kom till.
Under våren 2007 har man efter stora vedermödor lyckats få hyra lokaler i Angereds centrum av företaget Poseidon, men det finns ännu inga möbler eller teknisk utrustning. En praktikant får i uppdrag att beställa möbler och nu följer några ytterst hektiska månader där stora beslut hela tiden varvas med små. Ena minuten handlar det om att bestämma hur gardinerna ska se ut, nästa om vilken personal som ska rekryteras först, vilka som ska ingå i de viktiga arbetsgrupperna och i vilken ordning verksamheterna ska starta. Samtidigt brottas den minimala personalstyrkan med ständiga tekniska problem av alla tänkbara slag- datorer, växlar, telefoner med mera.
Angereds Närsjukhus första lokal i Angered blev ett
projektkontor som ligger i centrum-byggnaden i Angered.
Efter att ha inrett de första medarbetarnas kontor inreddes
även ett konferensrum med tavlor målade av patienter
från en psykiatrisk resursverksamhet i Nordost.
Följetong: Uppbyggnaden av Angereds Närsjukhus – del 5 av 20
Den 1 april anställdes den allra första medarbetaren på ANS, projektsekreteraren Pernilla Kjellberg med mångårig erfarenhet från SU.
”Man känner varje dag att man gör nytta och att det händer något bra i området. Jag visste inte mycket om Angered när jag kom hit, hade ingen aning om vilket enormt vårdbehov det fanns här. Ju mer man såg av det, desto viktigare kändes det att genomföra och utforma ANS-projektet på bästa sätt. ANS är ett utmärkt exempel på att det går att tänka nytt inom vården.” Pernilla Kjellberg
Uppbyggnaden av Angereds Närsjukhus – del 4 av 20
Eftersom att ingen riktigt kände till hur vårdbehovet såg ut hos befolkningen i området, som är den yngsta och fattigaste i hela regionen, bestämmer man sig för att göra en grundlig analys av behoven. Till sin hjälp har man Olga Panfilova, från Kommunforskning i Västsverige, Kfi. Läs behovsanalysen här. Resultatet av analysen visar sig vara mer skrämmande än väntat. De cirka 95 000 invånarna i nordöstra Göteborgsregionen är klart sjukare än den övriga befolkningen. Men den exceptionellt låga medelåldern i området gör det också till ett framtida utvecklingsområde. Det viktigaste uppdraget för ANS är att ge medborgarna i området den goda sjukvård de har rätt till, att förbättra den lokala folkhälsan och därmed öka livskvaliteten för den multikulturella befolkningen.
För att snabbt tillfredsställa de mest akuta vårdbehoven startades en primärvårdsjour och ett avtal om psykiatrisk vård slöts med det privata vårdföretaget Capio.
Angered Centrum
Uppbyggnaden av Angereds Närsjukhus – del 2 av 20
Marianne Olsson har vid starten inte ens tillgång till en penna, än mindre ett arbetsrum eller en telefon. Men hon har tillgång till något mer värdefullt och mycket ovanligt, nämligen chansen att få vara med och bygga upp ett sjukhus i Angered där sjukvården länge varit eftersatt.
Marianne Olsson med personal bygger upp Angereds Närsjukhus.
Uppbyggnaden av Angereds Närsjukhus: del 1/20
Nordöstra Göteborg är ett område som länge varit eftersatt när det gäller vård.
Bland sjukvårdspolitiker var kunskapen om hälsosituationen i Angered mycket fragmenterad. Ingen hade en riktigt samlad bild av hur befolkningen i detta så kallade ”problemområde” verkligen mådde, men klagomålen från missnöjda patienter ökade ständigt i antal.
Tankarna på att bygga ett specialistsjukhus i området som omfattar stadsdelarna Bergsjön, Kortedala, Gunnared och Lärjedalen, hade tidigare avfärdats flera gånger, men nu fanns det ett uppdrag att ta fram ett bättre förslag på hur specialistvård och primärvård skulle kunna integreras för att ge invånarna i denna region en bättre sjukvård.
Resultatet blev ANS, ett närsjukhus med specialistkompetens med uppgift att avlasta vårdsystemet genom att samarbeta med både primärvård och andra lokala aktörer.
Det bjöds på lunch med underhållning!
What happens to a dream deferred?
Does it dry up
like a raisin in the sun?
Dessa är de första raderna från Langston Hughes dikt ”A dream deferred”. När jag tänker på min karriär - läkarutbildning, vikariat, AT och ST - så kan jag se hur jag långsamt började torka i verklighetens sol. På en del av mina kollegor från andra arbetsplatser kan jag se vad även jag kunde ha blivit: ett ideal-russin - en potentiellt söt kärna i ett beskt hölje av skrumpna ambitioner.
Det är intressant hur snabbt en dålig arbetsmiljö bryter ner ens nobla ideal om att ”rädda världen”. Engagemang krymper i det starka skenet av stela rutiner och opåverkbar arbetssituation.
Jag har hela tiden arbetat på offentliga sjukhus och kan inte komma ifrån intrycket att många anställda där har lärt sig förknippa ”offentlig” med ”instäng”, ”rigid” och ”gammalmodig”. Pratas det om ”privat” så hör man längtan i rösten som är associerad till ”frihet”, ”möjlighet” och ”inflytande”.
På sistone har jag åter svällt. Mina begynnande rynkor har slätats ut och jag är saftig igen. Och det bästa är, jag är omgiven av en hel klase lika saftiga druvor.
Hur får man då vingården att frodas?
Grunden är att alla medarbetare har en äkta chans att påverka verksamheten. Ledningen får inte bara ha den berömda, ”alltid öppna dörren” utan måste vara synlig i den dagliga verksamheten. På ANS används bl. a. de regelbundna, sjukhusgemensamma APT:n för att ge alla en möjlighet att förändra. De anställda kan inte bara bidra med förbättringsförslag utan uppmuntras aktivt till det. Uppslag diskuteras öppet och genom att alla yrkeskategorier deltar i diskussionen får idéerna breda rötter. För informella diskussioner ägnar sig den varje vecka återkommande frukosten. Här planteras nya skott för framtiden i en avspänd miljö. Medarbetarna känner sig sedda och lyssnade på vilket gör Angereds Närsjukhus till en lustfylld och dynamisk arbetsplats.
”Frihet”, ”möjlighet” och ”inflytande” är ord som kan användas av alla - även på offentliga sjukhus. Genom att medvetet skapa en kultur kring öppen kommunikation växer den enskildes engagemang som på så sått bidrar till en rik skörd. Drömmen om den goda arbetsplatsen blir plötsligt verklighet.
Daniel Hallsund
Delprojektledare Gynekologi
Sedan ungefär 2,5 år håller vi på att bygga upp ett närsjukhus i Angered, som skall serva de nordöstra stadsdelarna i Göteborg. I den här bloggen vill vi fortlöpande dela med oss av våra lärdomar. Vi skulle tycka att det var jätteroligt om vi med detta forum skulle kunna få igång en dialog med andra närvårdsintresserade. Tillsammans med Sveriges kommuner och landsting har vi ett projekt för att samla ihop och dela med oss av våra erfarenheter.
Vad vill göra är att skapa ett fungerande, lokalt hälso- och sjukvårdssystem för de ca 95 000 människor som bor här i Bergsjön, Kortedala, Gunnared och Lärjedalen. Närsjukhuset är ju bara en del av den vården, men vi på ANS har inte bara i uppgift att bygga ett sjukhus, vi har faktiskt också fått i uppdrag att jobba med att få hela systemet att fungera. Kommunen, primärvården, Sahlgrenska Universitetsjukhuset, privata vårdgivare av olika slag är några av de andra aktörerna på området.
Vi bygger upp verksamheten successivt, och samtidigt som vi bygger upp verksamhet i diverse provisoriska lokaler projekterar vi också för att bygga en ny byggnad, där det färdiga sjukhuset skall husera. Ursprungligen trodde vi att vi skulle kunna flytta in i det nya huset i slutet av 2011, men som alltid med byggprojekt har vi råkat ut för en del förseningar, så det lär nog bli något/några års fördröjning innan vi kan ha invigningsparty!
Vad har vi gjort hittills?
Vi började med att göra en ordentlig Behovsanalys, genom att samla ihop all befintlig statistik, göra fokusgruppsintervjuer och några egna, mindre undersökningar. Genom den fick vi en samlad (och skrämmande!) bild av hälsoläget hos befolkningen. Med behovsanalysen som underlag samlade vi sedan kärnintressenterna (bl a beställarnämnd, styrelse, stadsdelarna, primärvården, SU och fackliga företrädare) för att få fram en gemensam målbild.
Nu hade vi klart vilka områden vi skulle börja med:
För varje område bildade vi arbetsgrupper där vi involverade människor från alla olika delar av vårdkedjan, för att identifiera vad ANS skulle kunna bidra med för att optimera vårdkedjan, och så började vi bygga upp verksamheten. Alla områden som beskrivs ovan är klara, och SU har dessutom placerat en provtagningscentral i våra lokaler. I sommar startar vi röntgen och i höst kommer vår gynmottagning. Nästa års utökningar håller vi just nu på och diskuterar. I allt vi gör försöker vi att tänka nytt, att inte vara låsta i hur man brukar göra, något som är en ständig utmaning för oss.
Vi återkommer med inlägg om vad detta har lett till!
Med vänliga hälsningar
Marianne Olsson
Projektchef Angereds Närsjukhus