Personalen på Angereds Närsjukhus bloggar om utveckling av närsjukvård i en mångkulturell storstadsmiljö
onsdag 30 mars 2011
Hälsodagen i Bergsjön Centrum
Nästa gång är det vår tur!
tisdag 29 mars 2011
Nu öppnar vi dagsjukvård i Nordost
fredag 25 mars 2011
Multimodal smärtbehandling i en mångkulturell storstadsmiljö
torsdag 24 mars 2011
Du har väl inte missat det här?
onsdag 23 mars 2011
Gruppbehandling för afasipatienter på logopedimottagningen
I måndags startade vi logopeder på Angereds Närsjukhus en intensivbehandling för en grupp med afasipatienter. De är fem stycken patienter, alla med större expressiva än impressiva svårigheter, som kommer till mottagningen för språkträning varje förmiddag i två veckor.
Upplägget kallas för CIAT – constraint induced aphasia therapy och är utvecklat av den tyska forskaren Friedemann Pulvermüller med inspiration från sjukgymnastik. Den ursprungliga tanken inom sjukgymnastiken är att hindra den skadade patienten från att använda en dominant kroppsdel och på så sätt ”tvinga” fram ett användande av den skadade kroppsdelen. Exempelvis binds den friska högerarmen fast mot kroppen så att patienten med nedsatt vänstersidig motorik måste använda den vänstra armen.
Hur kan man då överföra detta till en person med en språkskada?
Där finns det ju inget som kan bindas fast för att tvinga fram användning. I traditionell afasibehandling betonas ofta alternativa kommunikationssätt som ett komplement då språksvårigheterna blir för stora. Det kan vara saker som att använda gester, att rita eller skriva bokstäver. Det är sådana förmågor som vi nu ”hindrar” gruppdeltagarna att använda och istället ”tvingar” dem att använda talet. Det är en relativt ny behandlingsmetod, men som har fått bra resultat i forskningsstudier och vi hoppas givetvis att även våra patienter kan få se en förbättring.
I Pulvermüllers forskning har de använt sig av ett kortspel med ungefär samma upplägg som ”Finns i sjön” – att man ska samla på parbilder genom att fråga medspelarna om de har den aktuella bilden. Vi har valt att komplettera detta med ytterligare några övningar som är vanliga inom logopedisk behandling. Gruppen är tre timmar om dagen i tio arbetsdagar, så under bara två veckor får gruppdeltagarna hela 30 behandlingstimmar! Det är första gången vi har en grupp med CIAT-upplägg, och det ska bli spännande att få se resultatet. 28-29 mars ska dessutom två av oss logopeder iväg på en konferens där Pulvermüller är en av huvudtalarna.
Här nedanför bjuder vi på några bilder från vår nya ”CIAT-grupp”.

tisdag 22 mars 2011
Sjukhusdirektörens vecka

Veckan som gick startade med lönesamtal med några av mina medarbetare och stabsmöte med stabscheferna.
På eftermiddagen i tisdags var jag inbjuden till Göteborgs Universitet Vasaparken, för att delta vid ett symposium som hette ”Challenges in HealthCare – A global nursing perspective”. Symposiet inleddes med en ceremoni ledd av Drottning Silvia för att uppmärksamma den jordanska Prinsessan Muna Al Husseins insatser för sjuksköterskeyrket i Jordanien, vilket till viss del skett i forskningssamarbeten med Göteborgs Universitet. Den jordanska prinsessan skulle ha deltagit personligen, men hade fått förhinder i sista stund på grund av ett skadat knä, en professor från Jordanien tog emot det i hennes ställe.
Efter den officiella ceremonin inbjöds till föreläsningar på olika teman – först en del om utmaningarna i arbetet med den globala hälsan och sedan en del som rör sjuksköterskans framtida roll. Jag deltog i den senare med kort anförande. Bakgrunden till mitt deltagande under dagen var utöver Angereds Närsjukhus även att jag under 2000 deltog i ett projekt i Amman, Jordanien som just handlade om sjuksköterskeyrkets legitimitet och arbetsvillkor. Det var en mycket spännande och intressant dag.
I onsdags var det dags för kompetensutvecklingseftermiddag för alla anställda på Angereds Närsjukhus. Mycket intressant att höra om de olika förbättringsarbeten som pågår i de olika verksamheterna i vår verksamhet. I onsdags eftermiddag hann jag också med att träffa beställarna tillsammans med styrelsen ordförande och Cornelia Bergdahl hos oss, för att gå igenom Gynekologins verksamhet under 2010. Intresset för vår gynekologiska verksamhet var mycket stort i nämnden, där många är nya ledamöter.
Inspirerad av förra veckans lansering av vår kampanj för att öka andelen som gör cellprov för cervixcancer passade jag i torsdags på att bidra med att få upp täckningsgraden i Göteborg genom att göra en kontroll.
Efter ytterligare lönesamtal och internt arbete avslutades veckan med en mötesintensiv fredag. Först personalinformation för chefer där vi gick igenom nyheter på personalområdet. Därefter träffade jag en logistiker som ingår i ett projekt inom regionen och som kan komma att bli en expertis vi kan behöva i det nya huset.
Hoppas att snön förra veckan var det sista vi såg av årets vinter och att vi får njuta av härlig vår!
Hälsning,
Marina Olsson, sjukhusdirektör
fredag 18 mars 2011
En beräkning av vad socioekonomisk ojämlikhet i hälsa kostar samhället
torsdag 17 mars 2011
Verksamhetsutveckling i fokus när Angereds Närsjukhus kompetensutvecklar!
måndag 14 mars 2011
Hälsning från Naima

Jag går i årskurs 8 och det är min första praktik. Jag valde att praktisera på ett sjukhus för att jag vill jobba som barnläkare i framtiden. Att praktisera på ett sjukhus och se hur det är att vara en sköterska och läkare stärker min passion och min dröm att bli läkare.
Jag, som elev, rekommenderar till alla barn, elever, vuxna med flera att alltid börja med det du vill för det kommer alltid att bli enklare och du kommer att lära dig som mycket eftersom man får kunskap efter saker man har sett och beundrat. Jag har haft en väldigt lärorik vecka och jag tackar all underbar personal, sköterskor, vaktmästare och läkare.
Naima
Sjukhusdirektörens vecka

Måndagen rivstartade med ett möte där jag, vår utvecklingschef Ida Wernered, vår ekonomichef Bo Andersson och representanter från Hälso- och sjukvårdskansliet diskuterade potentiella områden där Angereds Närsjukhus har möjlighet att söka och få EU-bidrag. Dagen fortsatte med ledningsgruppssammanträde där vi antog Angereds Närsjukhus krishanteringsplan. Vi diskuterade även vilken inriktning vi ska ta gällande tillfälliga lokaler för verksamheten till dess att den nya sjukhusbyggnaden är färdig, nationella medel för patientsäkerhetsarbetet, Västra Götalandsregionens gemensamma IT-plattform och så vidare.
På internationella kvinnodagen, som även inrymde både fettisdagen och europeiska logopedidagen, lanserade vi, tillsammans med MVC Angered, Onkologiskt centrum och Kunskapscentrum för Jämställd vård en kampanj för att öka andelen kvinnor som tar cellprov. Helén Eliasson (S) som är ordförande i regionens hälso- och sjukvårdsutskott inledningstalade på lanseringen. Helén stannade även kvar ett tag frukostseminariet för att få en presentation av Angereds Närsjukhus och vårt arbete för att minska den ojämlika hälsan i Nordost.
På onsdagen var det presidiemöte med vår politiska styrelses presidium. På torsdagen och fredagen arbetade jag med utvecklingssamtal och lönesamtal med mina medarbetare och planering av den närmsta framtiden.
Det har varit en intressant och fullspäckad vecka som avslutades med att våren kom till stan, nu hoppas vi att den är här för att stanna!
torsdag 10 mars 2011
Henry Ascher skriver krönika i flyktingbloggen
tisdag 8 mars 2011
Hälso- och sjukvårdsutskottets ordförande på besök
Just nu: Lansering av kampanjen Ta med en vän
Hälsningar Freja Bramsen, Informationschef
måndag 7 mars 2011
Sjukhusdirektörens vecka

I onsdags bar det iväg på nästa resa, till Tyskland och Innsbruck. Där deltog jag i en konferens som anordnades av European Health Management Association (EHMA ) på temat ”Integration and co-ordination of healthcare provision: towards genuinely patient-led care?”. Mycket intressanta dagar bestående av föreläsningar varvat med studiebesök. Intrycket som jag tog med mig hem är att ambitionerna är höga i många länder när det gäller att integrera samarbetet mellan sjukhus och det vi kallar primärvård.
Under dagarna genomfördes två studiebesök, ett som demonstrerade ett framgångsrikt samarbete kring äldre mellan det vi kallar hemtjänst och hemsjukvård. Till vården i hemmet hade också en mycket trevlig mötesplats för äldre knutits.
Vi besökte också en kommersiell verksamhet där hälsa och medicinsk verksamhet integrerats. Det var ett hotell som erbjöd viss typ av medicinska/hälsotjänster. Deras arbetssätt var mycket spännande, med hög utvecklingsinriktning och en nytänkande organisation för att lösa detta.
Hoppas alla ni haft en bra vecka och att vi ses snart.
Hälsningar,
torsdag 3 mars 2011
Nylärd ögonbottenfotograf
Jag har fått en ny arbetsuppgift! Det är alltid intressant att lära sig något nytt i vardagen och jag har ju alltid tyckt att det är roligt att fotografera!
Jag tänkte i mitt stilla sinne efter första dagens bredvidgång ”hur ska jag kunna lära mig det här”. Men allt går, bara man får träna och har just tålamod. Koncentration, precision och tålamod är ledorden för ett lyckat ögonbottenfotografi. Efter en tids upplärning jämte min rutinerade kollega Camilla har jag numera en egen mottagning där jag tar emot diabetespatienter för ögonbottenfotografering.
Ögonbottenfotografering görs för att upptäcka förändringar på blodkärlen i patienternas ögon. Hur går detta till kanske någon undrar? Jo, patienten kommer till mottagningen för att få information om dagens undersökning. Patienten droppas med en ögondroppe i varje öga för att pupillen skall vidga sig. Efter en halvtimmas väntan skall man kunna fotografera ögonbotten. Patienten får sätta sig i en ögonstol och sedan är det dags att knäppa av fyra bilder. Två rakt framifrån och två där patienten tittar åt sidan för att få med synnerven och ögats blodkärl. Bilderna skickas efter detta till Mölndals sjukhus (som hör till Sahlgrenska Universitetssjukhus) för bedömning. Svaret på undersökningen får patienten cirka 3 veckor efter att undersökningen är gjord.
Jag ser det som väldigt positivt att få utvecklas i min roll som undersköterska, att få nya utvecklande arbetsuppgifter. Det är stimulerande för mig personligen samtidigt som det ökar tillgängligheten för patienterna då vi är flera som kan utföra denna undersökning. Så ser alltså min vardag ut två halvdagar i veckan.
Hälsningar, Titti Larsson från Vuxenspecialistcentrum
tisdag 1 mars 2011
Nytänkande lösningar möter befolkningens behov

Just nu: Föredrag om telemedicinens möjligheter via länk
Mycket intressant!
Hälsningar Freja Bramsen