Personalen på Angereds Närsjukhus bloggar om utveckling av närsjukvård i en mångkulturell storstadsmiljö
fredag 28 januari 2011
onsdag 26 januari 2011
Bonuslöner inom vården upprör
Enligt TV4 Nyheterna finns det redan idag bonussystem på flera sjukhus i landet och region Skåne, Västra Götalandsregionen och Stockholms läns landsting är de som kommit längst.
Bonussystemet är alltså på väg in i den offentliga hälso- och sjukvården. Om det redan idag finns bonussystem i andra delar av den offentliga sektorn vet jag inte. Men efter de senaste årens snålblåst i bonus-debatten så måste man ju ändå konstatera att den offentliga sektorns införande av bonussystem/resultatbaserat styrsystem (eller vad man än må kalla det) ger argumentationen mot näringslivets bonussystem en rejäl törn. Den offentliga sektorns handlade måste ju ändå antas vara utrett, behandlat och godkänt.
Vad tycker ni läsare? Lägg era åsikter och kommentarer i kommentarsfältet!
Läs hela artikeln från Dagens Medicin här.
Hälsning
Mette Ludvigsson, Kommunikatör
tisdag 25 januari 2011
Arbetet med Angereds Närsjukhus som forskningscentrum igång
Idag hade vi årets första ”FoUU möte” dvs. ett möte som handlar om forskning och utveckling. Vi arbetar för att forskning ska vara en naturlig och viktig del inom ANS. Mötet idag handlade om två saker: 1) hur vi ska etablera kontakt med universitetet och 2) hur vi ska stötta medarbetare med att komma igång med spännande forsknings- och utvecklingsprojekt.
Vårt mål är att all forskning inom ANS ska vara till gagn för patienter, befolkningen inom området och medarbetarna vid ANS.
Hälsningar Susann Strang, Forskningssjuksköterska Angereds Närsjukhus
måndag 24 januari 2011
Sjukhusdirektörens vecka

Veckan som gick inleddes med styrelsemöte, det var det första ordinarie mötet med den nya styrelsen för Angereds Närsjukhus. Vid mötet presenterade vi Angereds Närsjukhus, vårdöverenskommelsen för 2011 och verksamhetsplanen för 2011. Dagen därpå var det dags för fler möten, det var stabsmöte på förmiddagen och utvecklingssamtal på eftermiddagen.
På onsdagen blev det lite skrivbordsarbete gjort. Jag hann också med att planera inför ett symposium om de globala hälsoutmaningarna som äger rum den 15 mars där jag kommer att medverka. Torsdagen spenderade jag på den så fint anordnade konferensen ”Lärande över gränser” på Chalmers. Arrangörer var Centrum för Verksamhetsutveckling (CVU), Chalmers Universitet och Centre for health care improvement (CHI). Det var en riktigt intressant konferens med föreläsare bland annat från Kaiser Permanente Medical Group (som Mette Ludvigsson skrivit om i vår blogg), en organisation som lägger stor vikt vid preventivt hälsofrämjande arbete.
Under veckans sista arbetsdag hade jag ett möte tillsammans med de två stadsdelscheferna i Nordost och med primärvårdens områdeschef. Vi träffades för att öka våra kunskaper om våra respektive organisationer och arbetssätt så att vi kan få till en riktigt bra samverkan i området.
Det var en fullspäckad och intressant vecka som avslutades med ”bokslutstårta” på kontoret där vi firade våra medarbetares goda insatser under 2010!
Hälsning, Marina Olsson
Diskussion om reservkraft i nya sjukhuset
fredag 21 januari 2011

Organisationen, som är belägen i USA, består av 36 sjukhus och totalt 9 miljoner patienter. De har lyckats effektivisera vården och samtidigt skapat mervärde för patienterna.
Kaiser Permanente jobbar mycket med att integrera hela vårdkedjor och har ett omfattande utvecklingsarbete med att involvera patienten i vårdprocessen, arbeta med förebyggande vård och med utveckling av kommunikation mellan läkare patient genom hela vårdprocessen. I alla processer arbetar de hälsofrämjande, vilket är något för alla andra sjukhus att ta efter.
Och här kommer det organisatoriskt intressanta! Bakgrunden till deras helhetssyn på patienterna ligger inte bara i deras goda vilja, Kaiser Permanente är nämligen också ett försäkringsbolag. Privatpersoner tecknar försäkringar och behandlas vid sjukdom av en och samma organisation. Kaiser Permanente har därmed starka ekonomiska incitament att arbeta proaktivt med sina kunders livsstil vilket leder till en win-win situation - både patienter och organisation gynnas.
Läs mer om Kaiser Permanente på deras hemsida.
Mette Ludvigsson
Kommunikatör (& organisationsteoretiker)
torsdag 20 januari 2011
Sjukhusdirektörens vecka

Hej,
något försenad in i det nya året har jag kommit igång med mina veckobrev igen.
Ja då var det nytt år och nya tag. Känns skönt att vara igång igen.
Jag har arbetat sedan första vecka i januari, men de första dagarna var lugna med eget arbete och utan särskilt många möten. Förra veckan kom det dock igång igen.
Med råge faktiskt, i måndags hann vi med både byggstyrgrupp, ledningsgrupp och styrelse på en och samma dag! Alla tre ägnades till stor del åt det arbete som gjorts när det gäller förslag till nya sjukhusbyggnadens utformning. Just nu finns en enighet om att inriktningen mot trevåningshus är det mest optimala.
Styrelsen i måndags innebar också första möte med den nya styrelsen. Ordförande Endrick Schubert (S) sitter, som ni vet, kvar. Ny vice ordförande är Helena Holmberg (FP), som tidigare suttit med som ledamot i styrelsen. Jane Bredin (M), som tidigare var vice ordförande sitter kvar som ledamot. Så även Ann-Sofie Hermansson (S). Helt ny ledamot i styrelsen är Nadia Mousa (V).
Så här i början av året ägnar vi oss mycket åt rapportering. Medel där vi fått bidrag skall rapporteras in under januari och i början av denna vecka stängdes vårt eget bokslut. Vi håller också parallellt på att skriva vår årsredovisning.
Jag hade också ett spännande möte i veckan med de nya stadsdelscheferna Thomas Segenstedt (SDN Angered) och Ulla-Carin Olsson (SDN Östra) samt Åsa Lind från Primärvården. Vi diskuterade hur vi kan arbeta tillsammans med att förbättra den lokala folkhälsan - ett område inom vilka vi alla har uppdrag. Stadsdelarnas nya organisationer börjar nu bli klara och som ni säkert vet är de forna fyra stadsdelarna numera bara två; Stadsdelsnämnden Angered (tidigare Lärjedalen och Gunnared) och Stadsdelsnämnden Östra (tidigare Bergsjön och Kortedala).
Snart tillbaka med en liten rapport från vad som hänt denna vecka.
Hälsningar Marina Olsson, Sjukhusdirektör Angereds Närsjukhus
onsdag 19 januari 2011
Uppbyggnaden av ANS på film
Ny film om ANS framtagen! Filmen är ett sammanplock av material som är framtagen sedan tidigare. Tillsammans med filmaren David Wikström-Marfil har vi valt ut och klippt ihop filmsnuttar.
söndag 16 januari 2011
Bra teckenspråksfilmer från Västra Götalandsregionen
torsdag 13 januari 2011
Sveriges finaste kontors-utsikt?
Hälsning, Mette Ludvigsson, kommunikatör
onsdag 12 januari 2011
Mångkulturella almanackan
måndag 10 januari 2011
Ledningsgruppens första möte för året
fredag 7 januari 2011
Krafttag mot rökning inför nya året

Även Kanada passar på att göra skärpa tonen för att minska rökningen. Regeringeringen fick först backat från ett beslut om nya varningsbilder på cigrettpaketen, men har nu bestämt sig för att införa nya och betydligt större bilder under 2011.
I Sverige valde ytterligare ytterligare tio kommuner att införa rökfri arbetstid i samband med årsskiftet. Det innebär att 136 av Sveriges 290 kommuner nu har en sådan policy. Ytterligare tre har fattat beslut om rökfri arbetstid som träder i kraft vid skilda tillfällen under 2011 och 2012.